Prezentare

Lumina superba

ARHIEPISCOPIA IASILOR
PROTOPOPIATUL SAVENI
PAROHIA SFANTA TREIME
RIPICENI-BOTOSANI


                                    SCURTA PREZENTARE

     Localitatea Ripiceni este atestata documentar din anul  1569, aceste tinuturi fiind insa locuite inca din paleoliticul inferior,localitatea ocupand pe harta arheologica a Romaniei un loc important.
     Satul este asezat in extremitatea estica a judetului Botosani pe malul lacului de acumulare Stanca –Costesti de pe raul Prut.Tocmai aceasta localizare a facut din Ripiceni o localitate unica in tara.In anii 1970 s-au efectuat lucrarile de amenajare hidrologica pe Prut realizandu-se barajul,lacul de acumulare,hidrocentrala si sistemul de irigatii.Toate aceste au avut un pret:disparitia a sapte localitati :Lehnesti,Movila-Rupta,Cinghinia,Bold,Popoaia Ripicenii-vechi si Rasca.Locuitorii s-au risipit care unde-incotro,o parte din ei primind cate un cec de 5000 de lei si un loc de casa de 2,3,4 ari pe vatra actualei asezari.Acest lucru creaza pana in ziua de azi neajunsuri enorme pentru fiii acestei parohii care din aceasta cauza nu s-au putut dezvolta economic traind  in conditii improprii vietii  de la tara.Ca apogeu demografic ,cel mai mare numar de locuitori Ripicenii l-a avut in anii 1980-cca.850 de familii cu aproximativ 3000 de locuitori.
     Ca despagubire pentru bisericile ramase sub ape sau demolate,Statul de atunci a construit in centrul actualei vetre a satului Ripiceni o biserica monumentala ,o casa parohiala iar in perimetrul cimitirului,o capela.
     Parohia noastra este mentionata in acte cu hramul SFANTA TREIME insa credinciosii isi serbeaza hramul pe 8 nov.biserica fiind cunoscuta dealtfel cu numele Sfintii Arhangheli.Biserica sfintita in anul 1978 de vrednicul de pomenire Teoctist Patriarhul se afla in centrul satului pe marginea DN.24C.Cladirea din caramida si beton armat este construita in stil moldovenesc avand ca exceptii turla patrata de la intrare si ferestrele lungi si inguste pe suprafete mari ale peretilor.Contrafortii si latimea mica dau cladirii o nota de suplete. Acoperisul are stresinile largi  la Est si Vest , grinzi de stejar si tabla zincata.De constructie  s-a ocupat Parintele Ilarion Neagoe care s-a bucurat de sprijinul material total al statului. Pana in 1997 au slujit ca preoti in parohie Pr. Sava Constantin  si Pr. Leuca Mihai.In 2009 s-a realizat pictura  interioara in stil fresca de catre o echipa de pictori condusa de d-nul Vlad Anuta. Toate fondurile au provenit (cu rare excceptii) de la credinciosii din parohie,santierul fiind de aproape supravegheat de P.S. Calinic Botosaneanul si Pr. Paroh Mihai Tanase. In anul 2009,0ctombrie 30 a avut loc slujba de resfintire a bisericii in urma terminarii picturii si a altor lucrari ample la sfantul lacas( reparatii usi exterioare,lambriu interior,reparatii soclu,placare Sfintei mese cu granit si marmura de cea mai buna calitate, repartii ornamente verticale pereti interiori,dotarea cu obiecte de cult noi,refacerea icoanelor de pe catapeteasma in tehnica ulei pe lemn,curatarea scheletului de stejar al iconostasului si poleirea acestuia cu aur de 16K. etc.)
     Astazi localitatea este din pacate intr-un accentuat declin economic si demografic ,intr-un proces de imbatranire accelerata,discutandu-se chiar despre decaderea ei din rangul de comuna. Mai sunt 521 de gospodarii locuite de ortodosci cu 1350 de suflete.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++




foto Florinbad



No comments:

Post a Comment